Waar wil je naartoe?

OF Plaats een rit

Vergoeding

 
Hoeveel kost het gebruik van carpool.be?

Niets. De inschrijving op carpool.be en het zoeken naar carpoolpartners is helemaal gratis. Op geen enkel moment zullen wij jou hiervoor een vergoeding vragen.

Kosten delen?

Voor het transport zelf wordt wel een vergoeding voorzien. Deze wordt volledig in onderling overleg tussen chauffeur en passagier bepaald. Je kan best vooraf duidelijke afspraken maken over de vergoeding. Taxistop adviseert een vergoeding van € 0,09 per kilometer, voor zover de chauffeur geen omweg moet maken. De vergoeding die je als chauffeur ontvangt, hoef je niet door te geven aan de fiscus.

Voor extra kilometers die de chauffeur aflegt om passagiers op te halen of af te zetten, wordt een vergoeding van € 0,21 per kilometer aangeraden. Deze extra kilometers kunnen door de werkgever worden uitbetaald als dienstkilometers. Als je met je carpoolpartners afspreekt om om beurten te rijden en jullie rijden allen even vaak, dan hoef je elkaar uiteraard geen vergoeding te betalen.

Geen winst

Het is heel belangrijk dat de kilometervergoeding een zuivere onkostenvergoeding blijft, zonder dat de chauffeur er winst mee maakt. Dit betekent dat het totale bedrag dat de chauffeur ontvangt van zijn passagiers niet hoger mag zijn dan € 0,36 per kilometer.

Wanneer de chauffeur wel winst maakt op de rit, dan zou dit als bezoldigd vervoer kunnen beschouwd worden, met alle praktische gevolgen van dien op vlak van verzekering, rijvaardigheidsattest, fiscaliteit...